Zdrowie: Miód - lekarstwo z ula
Miód - lekarstwo z ula
Miód to naprawdę wspaniały produkt, leczy przeziębienie i wzmacnia organizm.
Miód wzmacnia organizm. Aby się o tym przekonać, wystarczy jeść codziennie przez 30 dni łyżkę miodu. Kuracja sprawi, że nabierzemy odporności. Nie będziemy chorować na infekcje górnych dróg oddechowych. A jeśli nawet zachorujemy, dolegliwości będą mniej dokuczliwe, a choroba szybciej minie. Dobrze jest zacząć taką kurację wczesną jesienią i wiosną, kiedy o przeziębienia najłatwiej.
Doskonała jest także woda miodowa, czyli łyżeczka miodu rozpuszczona w 3/4 szklanki wody pozostawiona na noc pod przykryciem. Wypijamy ją rano, wcześniej dobrze mieszając. Taką kurację stosujemy co najmniej przez 30 dni.
Naukowcy z Uniwersytetu w Pensylwanii wykazali, że miód likwiduje uporczywy kaszel u dzieci. Przebadali 105 maluchów, które leczyli albo syropem przeciwkaszlowym, albo miodem. Łyżeczka miodu przed snem sprawiła, że zarówno dzieci, jak i ich rodzice mogli spokojnie przespać noc, jak zapewniają uczeni. Z ich analizy wynika, że miód jest skuteczniejszy niż jeden z najpopularniejszych w USA syropów na kaszel. Nie ma też działań ubocznych. Miód jest niemal całkowicie bezpieczny, może łagodzić kaszel, bo jest bogaty w antyoksydanty, np. witaminę C i flawonoidy. Związki te pomagają zwalczyć różne infekcje wywołujące objawy przeziębienia. Miód przynosi ulgę, wzmaga też produkcję śliny, która rozcieńcza śluz i nawilża górne drogi oddechowe.
O tym, jak wielką moc ma miód, można łatwo się przekonać. – Gdy czujemy się zmęczeni i zniechęceni, wystarczy zjeść łyżeczkę miodu. Błyskawicznie poczujemy przypływ energii. Warto spróbować, szczególnie gdy nadejdą jesienne szarugi.
Jaki miód wybrać?
Wrzosowy zawiera bioaktywne związki o właściwościach przeciwzapalnych, moczopędnych i bakteriobójczych. Ma silne właściwości antyseptyczne.
Zalecany jest osobom dotkniętym anemią, zapaleniem gardła i błony śluzowej
Gryczany jako jedyny zawiera rutynę, substancję wzmacniającą i oczyszczającą naczynia krwionośne.
Polecany osobom starszym, szczególnie narażonym na schorzenia układu krwionośnego.
Spadziowy ma silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, pomaga w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Wykazuje
rnnajwiększe działanie antybakteryjne spośród wszystkich miodów.
Lipowy ceniony jest za to, że wspomaga leczenie przeziębienia i grypy. Ma działanie antybiotyczne, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Ułatwia zasypianie, łagodzi stres i pomaga ustabilizować ciśnienie.
Rzepakowy w odróżnieniu od innych miodów bardzo szybko ulega krystalizacji, w wyniku której staje się niemal biały. Miód ten przyspiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniem. Ma właściwości odtruwające, jest łagodny dla wątroby.
Wielokwiatowy powstaje z letnich kwiatów, które kwitną w czerwcu i lipcu. Pomaga w leczeniu chorób serca, anemii, zapalenia gardła
rni przeziębienia. Reguluje ciśnienie. Zalecany osobom uczulonym na pyłki roślin, stosowany przy odczulaniu.
Akacjowy przyspiesza regenerację błon śluzowych żołądka. Może więc zapobiegać wrzodom żołądka i dwunastnicy, wspomaga też trawienie. Wykorzystywany przy schorzeniach nerek i dróg moczowych. Ma działanie bakteriobójcze i moczopędne.
Nawłociowy to nowa odmiana miodu o intensywnym zapachu i lekko cytrynowym smaku – działa podobnie jak lipowy. Oczyszcza nerki, a stosowany przez kilka miesięcy potrafi rozpuścić kamienie nerkowe. Jest moczopędny.