Kiedy obchodzimy Tłusty Czwartek w 2016 roku?
"Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła" - mówi powstałe jeszcze w języku staropolskim porzekadło. W tym roku Tłusty Czwartek obchodzimy 4 lutego, ale już dziś poznaj najlepszy przepis na pączki!
Przepis na pączki
Składniki:
10 jaj
20 dkg masła
7 dkg drożdzy
1,5 szklanki mleka
1 kg mąki
1 szklanka cukru pudru
1 duży cukier waniliowy
starta skórka z cytryny
mały kieliszek spirytusu
powidła śliwkowe lub inne do nadzienia
1-2 l oleju do smażenia
Wykonanie:
Zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, trochę ciepłego mleka, wymieszać, rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
Utrzeć masło z cukrem, wbijać po jednym żółtku, wlać wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, dodać sól, startą skórkę z cytryny, spirytus, zagnieść ciasto tak długo, aż będzie odstawało od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia, musi zwiększyć objętość dwa razy.
Nabierać łyżką ciasto, rozciągnąć w ręku, nałożyć 1/3 powideł śliwkowych (lub innych), zlepić brzegi do góry, w torebkę. Zlepieniem kłaść pączki w dół na posypany mąką stół, przykryć ściereczkami aż wyrosną.
Rozgrzać w płaskim, dużym rondlu olej. Wrzucić do gorącego tłuszczu kawałek ciasta, jak wypłynie, to znaczy, że tłuszcz jest dostatecznie gorący. Wrzucać pączki zlepieniem w dół i przykryć pokrywką, smażyć około 2-3 minuty, następnie odwrócić na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia. Wyjmować pączki na ręczniki papierowe, żeby ociekły od tłuszczu. Przełożyć na talerz , gdy podeschną posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego :)