Siemię lniane może hamować rozwój raka piersi
Siemię lniane zawiera mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3, witaminę E, substancje balastowe i śluzowe, białko, potas, cynk oraz lignany, czyli fitoestrogeny. Można z nich robić odwary, a także dodawać do sałatek, kanapek. Wywar z siemienia łagodzi dolegliwości żołądkowe, a także likwiduje problemy z zaparciami. Szczególnie polecane są kobietom w okresie menopauzalnym, ze względu na właściwość regulacji poziomu estrogenów w organizmie.
Właściwości siemienia lnianego
Siemię lniane jest środkiem o działaniu osłaniającym przewód pokarmowy. Wodne wyciągi z nasion powlekają błony śluzowe żołądka i przełyku, chroniąc je przed substancjami szkodliwymi (zanurzone w wodzie nasiona pęcznieją i pokrywają się warstwą śluzu). Śluz z nasion lnu długo nie traci lepkości, dzięki czemu może przemieszczać się aż do jelita grubego, zatrzymując szkodliwe związki i utrudniając ich wchłanianie. Nasiona mają także właściwości lekko przeczyszczające, pęcznieją w jelicie grubym, przyśpieszają ruchy robaczkowe, ułatwiając wypróżnianie.
Siemię lniane może hamować rozwój raka piersi
Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych siemię m.in. zapobiega miażdżycy i doskonale wpływa na elastyczność skóry. Lignany zawarte w nasionach lnu są szczególnie polecane kobietom w wieku okołomenopauzalnym, ponieważ regulują poziom estrogenów. Ostatnie badania potwierdzają także, że codzienne spożywanie 5–10 g siemienia hamuje rozwój raka piersi u kobiet po menopauzie. Siemię można stosować również zewnętrznie – działa zmiękczająco i przeciwzapalnie.
Siemię lniane można dodać do:
- jogurtu naturalnego i owoców
- ryżu na słodko,
- koktajli,
- naleśników i wypieków,
- sałatek,
- sosów,
- kanapek.
Warto pamiętać, że siemię lniane jest bogatym źródłem błonnika. Dlatego podczas spożywania nasion lnu należy pić dużo wody. Dzienne spożycie siemienia lnianego nie powinno przekraczać 3 łyżek.