Jagody goji-polecane do naszego jadłospisu na codzień.

Jest to niewątpliwie owoc, który dzięki swoim właściwościom zdrowotnym przoduje nad innymi, dostarczając organizmowi cennych substancji odżywczych.
Goji berry jest odmianą czerwonej jagody, która rośnie na krzewie rośliny o łacińskiej nazwie Lycium Barbarum. Rośnie ona na terenie Chin, Tybetu oraz Mongolii.
Krzewy Lycium Barbarum na których rosną goji, osiągają wysokość od 1 do ok. 3 metrów. Same owoce mają średnicę około 2 cm. Przy zbieraniu strząsa się je na specjalne maty, a następnie suszy w cieniu.
Co zawiera w sobie owoc goji?
Wielu ekspertów żywieniowych uważa, że to najzdrowszy z możliwych naturalny składnik pożywienia. Obfitujące w całe mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów są one kompletnym źródłem białka. Zawierają kilkanaście różnych aminokwasów, oraz 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, wapń, german (posiada działanie antyrakowe), selen, fosfor. Jest w nich 3 razy więcej żelaza niż np. w szpinaku jagody goji posiadają 50 razy więcej witaminy C niż owoc pomarańczy (trzecie miejsce na świecie wśród naturalnych źródeł tej witaminy). W ich skład wchodzą, także takie witaminy jak B1,B2, B6 oraz witamina E. Jest to najbogatsze źródło karotenoidów, w tym Beta-karotenu. W goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6. Z kolei zawarty w goji beta-sitosterol, obniża poziom cholesterolu.
W dojrzałym wieku.
Z wiekiem nasze organizmy produkują coraz mniej hormonu wzrostu, który jest powiązany z procesem starzenia się. Goji to jedyny znany owoc, który pobudza organizm do naturalnego produkowania tego hormonu. Goji to pokarm, który ma jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie: od 2 do 4 razy więcej niż czarna jagoda.
Luteina, której nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować, dostarczona w jagodach goji pomaga chronić oczy przed działaniem wolnych rodników i naprawić uszkodzenia przez nie spowodowane. W medycynie chińskiej od tysięcy lat polecało się ten rodzaj jagody, aby poprawić wzrok.
Azjatycki skarb Qing Yena
W Azji używa się goji do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi oraz do leczenia cukrzycy. Pomagają one także oczyścić wątrobę z toksyn. Herbata z jagód goji pomaga na wszelkie problemy trawienne. Kwasy tłuszczowe i polisacharydy zawarte w jagodach mogą stymulować produkcję kolagenu i zatrzymywać wilgoć, co w rezultacie wpływa korzystnie na stan naszej skóry.
Chińczycy wierzą, że jagody goji mogą znacząco przedłużyć życie. Mówi o tym legenda związana z osobą o nazwisku Li Qing Yen, który zasłynął jako popularyzator jagód goji i żeń-szenia na świecie. Mówi się, że żył on 252 lata i codziennie spożywał goji. Legenda głosi, że Li Qing Yen w wieku 11 lat spotkał trzech mędrców, którzy mieli ponad 300 lat. Nauczyli go oni sztuki długowieczności, odpowiedniej diety i zielarstwa. W dorosłym wieku, gdy miał 50 lat spotkał innego mędrca, który żył 500 lat. Li nauczył się od niego, codziennego spożywania zupy z jagód goji.
Suszone owoce dostępne w sprzedaży
Suszone owoce jagód cieszą się coraz większym powodzeniem na zachodzie Europy i w Stanach Zjednoczonych. W Polsce jest to coraz bardziej popularna nowość, która – miejmy nadzieję – na stałe zagości w naszym jadłospisie. Mieszkańcy Chin podkreślają jej skuteczność w leczeniu dolegliwości serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek. Zalecane są także w leczeniu reumatyzmu i chorób stawów. Co więcej, kwasy tłuszczowe i polisacharydy zawarte w jagodach goji stymulują produkcję kolagenu i zatrzymują wilgoć, co w rezultacie daje młodziej wyglądającą skórę. Długotrwale stosowanie zapewnia wzmocnienie stawów i kości, dzięki dużej zawartości wapnia.
Jagody goji można dostać w różnych formach. Najpopularniejsze są suszone owoce, które przypominają rodzynki. Zaleca się, by spożywać około 70 sztuk suszonych jagód goji dziennie. Jest to idealna przekąska, którą z całą pewnością, można umieścić na szczycie listy najlepszych dla człowieka produktów spożywczych. Można dodać je również do sałatek, ciast i deserów, a także ugotować z nich zupę lub zrobić apetyczne nadzienie np. do pierogów lub naleśników.
żródło:www.ekologia.pl