Ciasto na paszteciki-nadziewane np. kapustą i grzybami lub pieczarkami lub jak wolisz wg uznania.
skłądniki:
1/2 kg mąki
1/2 paczki drożdży
2 jajka
kostka margaryny
4 łuzki kwaśnej śmietany
Mąką posolic -pokruszyc drożdże na mąkę, da śmietanę, całe jajo i żółtko, białko zostawiamy do smarowania na wierzch pasztecików.
Siekając skłądniki(mieszamy) na te skłądniki lac gorącą margarynę i mieszac razem.
Dalej wyrobic rękami.
Ciasto podzielic na części , zrobic pasek i rozwałkowac na cieniutkie ciasto, kłaśc pasek farszu, przykryc pokroic i mamy paszteciki.
Paszteciki smarujemy białkiem i wkąłdamy do pieca.
Z reszty jak mi zostaje ciasto robię koło,tnę na trójkąty i robię rogaliki.
piekarnik 180C do pieca na 30 min. aż się zarumienią.
Smacznego.