Marchewkowiec

Składniki:
- rn
- 2 szklanki startej marchwi rn
- 2 szklanki mąki rn
- 1 szklanka cukru rn
- 1 1/4 szklanki oleju rn
- 4 jaja rn
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia rn
- 2 łyżeczki sody rn
- 2 łyżeczki cynamonu rn
- 100 dkg rodzynek, rn
- 100 dkg orzechów włoskich rn
- polewa czekoladowa rn
Sposób przygotowania:
1. Wymieszać mąkę, sodę, cynamon i proszek do pieczenia.
2. Jaja utrzeć z cukrem.
3. W czasie ucierania dodawać po 1 łyżce: mąki, oleju oraz marchewki.
4. Dodać rodzynki i posiekane orzechy.
5. Ciasto rozsmarować na dużej, płaskiej blaszce.
6. Piec ok. 55 min. w temp. 200 stopni.
7. Po przestygnięciu posmarować wierzch polewą czekoladową, można posypać też wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)
Uwielbiam ciasto marchewkowe, jest proste w przygotowaniu i zawsze się udaje.