Sernik z brzoskwiniami
Składniki na kruche ciasto:
- rn
- 250 g masła lub margaryny rn
- ½ szklanki cukru rn
- 3 żółtka rn
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia rn
- 3 szklanki mąki pszennej rn
- 1 cukier waniliowy rn
Wszystkie składniki zagnieść szybko ręcznie do otrzymania zwartej, gładkiej kuli kruchego ciasta. Ciasto podzielić na 2 części, jedną część włożyć do lodówki, drugą włożyć do zamrażarki (ciasto musi stwardnieć na tyle, by bez problemu zetrzeć je na tarce).
Składniki na masę serową:
- rn
- 70 dkg zmielonego twarogu rn
- 1 mały budyń śmietankowy rn
- ½ szkl oleju rn
- 3 jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) rn
- ½ szklanki cukru rn
- 1 ½ szklanki mleka rn
- sok z cytryny rn
- cukier waniliowy rn
W misie miksera miksujemy wszystkie składniki razem do otrzymania jasnej, puszystej masy.
Składniki na piankę z brzoskwiniami:
3 białka
1 łyżka budyniu śmietankowego
¼ szklanki cukru
1 puszka brzoskwiń w syropie
Wykonanie:
Dużą głęboką blachę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Na spodzie wylepić kruche ciasto, na wierzchu rozsypać 1 łyżkę bułki tartej. Na to wylać masę sernikową i piec około 30 min. w temp. 180 st.
W międzyczasie: zetrzeć drugą część kruchego ciasta z zamrażarki na tarce o grubych oczkach.
Brzoskwinie osączyć, połówki pokroić w kostkę. W misie miksera ubić białka, pod koniec dodać cukier i nadal ubijać do otrzymania sztywnej piany. Wymieszać z budyniem i z brzoskwiniami.
Na podpieczonej masie serowej rozłożyć piankę z brzoskwiniami. Na wierzchu rozsypać starte kruche ciasto.
Piec kolejne około 30 min. w temperaturze 180ºC. Studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.
Wierzch sernika można udekorować polewą czekoladową i wiórkami lub orzechami.
Smacznego :-)