Jak zrobić najlepszą rybę po grecku?
Ryba po grecku to danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnych stołach. Z Grecją niewiele ma wspólnego, a Grecy dziwią się, gdy widzą naszą "rybę po grecku". Nam jednak smakuje. Można ją przygotować z dorsza, pangi, morszczuka, czy innych filetów rybnych. Delikatna ryba po grecku zachwyci każde - nawet najbardziej wybredne podniebienie.
RYBA PO GRECKU
SKŁADNIKI
- rn
- 1/2 kg marchewki rn
- 150 g pietruszki rn
- 100 g selera rn
- 1 duża cebula rn
- 1 mały por (biała część) rn
- 3 szklaki wrzącej wody rn
- 1 łyżeczka soli rn
- 2 - 3 ziela angielskie rn
- 1 listek laurowy rn
- po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano rn
- 1 mały słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego rn
- 1000 g filetów białej ryby (np. dorsza, morszczuka, mintaja), mrożonego lub świeżego rn
- olej roślinny do smażenia rn
PRZYGOTOWANIE
- rn
- Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć. rn
- Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez 15 - 20 minut pod uchyloną pokrywką. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy. rn
- W czasie gdy gotują się warzywa można usmażyć rybę: obtaczać ją w mące i smażyć partiami na złoto na rozgrzanym oleju. rn
- Odlać trochę wywaru (około pół szklanki) i rozmieszać w nim koncentrat pomidorowy. Cebulę i por pokroić w plasterki, zeszklić na oleju, dodać ugotowane warzywa i koncentrat, wymieszać, zagotować. Doprawić do smaku. Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie. rn
- Oczywiście jest lepsza gdy trochę postoi, aby nabrała smaku warzyw. Jest doskonała zarówno na zimno, jak i na ciepło. rn
Smacznego :)