Rejestracja konta

Rejestrując się w serwisie będziesz miał(a) możliwość skontaktowania się z innymi użytkownikami, zamieszczania ogłoszeń, zdjęć, komentarzy etc.

Rejestruję się »

Logowanie do konta:

 




Dziś tej mocy bardziej Wam potrzeba niż w jakiejkolwiek epoce dziejów...

Przepisy kulinarne


Jak zrobić najlepszą rybę po grecku?


 Ryba po grecku to danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnych stołach. Z Grecją niewiele ma wspólnego, a Grecy dziwią się, gdy widzą naszą "rybę po grecku". Nam jednak smakuje. Można ją przygotować z dorsza, pangi, morszczuka, czy innych filetów rybnych. Delikatna ryba po grecku zachwyci każde - nawet najbardziej wybredne podniebienie.


RYBA PO GRECKU


SKŁADNIKI


    rn
  • 1/2 kg marchewki
  • rn
  • 150 g pietruszki
  • rn
  • 100 g selera
  • rn
  • 1 duża cebula
  • rn
  • 1 mały por (biała część)
  • rn
  • 3 szklaki wrzącej wody
  • rn
  • 1 łyżeczka soli
  • rn
  • 2 - 3 ziela angielskie
  • rn
  • 1 listek laurowy
  • rn
  • po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano
  • rn
  • 1 mały słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego
  • rn
  • 1000 g filetów białej ryby (np. dorsza, morszczuka, mintaja), mrożonego lub świeżego
  • rn
  • olej roślinny do smażenia
  • rn

PRZYGOTOWANIE


    rn
  • Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć.
  • rn
  • Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez 15 - 20 minut pod uchyloną pokrywką. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy.
  • rn
  • W czasie gdy gotują się warzywa można usmażyć rybę: obtaczać ją w mące i smażyć partiami na złoto na rozgrzanym oleju.
  • rn
  • Odlać trochę wywaru (około pół szklanki) i rozmieszać w nim koncentrat pomidorowy. Cebulę i por pokroić w plasterki, zeszklić na oleju, dodać ugotowane warzywa i koncentrat, wymieszać, zagotować. Doprawić do smaku. Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie. 
  • rn
  • Oczywiście jest lepsza gdy trochę postoi, aby nabrała smaku warzyw. Jest doskonała zarówno na zimno, jak i na ciepło.
  • rn

Smacznego :)


 


« powrót


Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany(a) aby oglądać tą zawartość, aby móc dodawac komentarze.

rn