Ciasto Lion bez pieczenia
Składniki:
400 g herbatników maślanych
460 g masy kajmakowej
200 ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
750 g serka mascarpone
6 sztuk drobno posiekanych batonów Lion
660 ml śmietanki 36 %
70 g mlecznej czekolady
3 szt. śmietan fixy
Sposób przygotowania:
- Na dnie blaszki rozłóż herbatniki maślane, posmaruj je masą kajmakową (zostaw w puszce 2 czubate łyżki masy kajmakowej), a następnie rozłóż drugą warstwę herbatników.
- Za pomocą miksera ubij na sztywno śmietankę 30% (200 ml). Dodaj serek mascarpone i wymieszaj na niskich obrotach miksera. Dodaj 2 łyżki masy kajmakowej oraz 4 posiekane batony Lion, wymieszaj za pomocą łyżki.
- Powstałą masę wylej do formy na herbatniki i przykryj ją ostatnią warstwą herbatników maślanych.
- Ubij na sztywno śmietankę 36 % (660 ml) wraz z 3 łyżkami cukru pudru i 3 śmietan fixami. Masę rozsmaruj na wierzchu ciasta.
- Na koniec posyp ciasto z wierzchu startą czekoladą mleczną, umieść blaszkę w lodówce na minimum 8 godzin.
- Po 8 godzinach wyjmij gotowe ciasto z lodówki i pokrój je na kawałki.
Smacznego!