Spaghetti Carbonara
Przygotowanie spagetti carbonara zajmie kilka chwil, jest doskonały dla zabieganych i nastawionych na dobry i szybki efekt osób.
Składniki:
- 500 g makaronu spaghetti,
- 200 dag wędzonego boczku,
- 3 żółtka,
- 250 ml słodkiej śmietanki,
- Parmezan w płatkach lub kruszony, ok. ½ paczuszki (ewentualnie inny ser),
- natka pietruszki,
- sól, świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, al dente. Jajka wymieszać w kubeczku ze śmietanką, serem i przyprawami (ok. pół łyżeczki soli i ćwierć pieprzu). Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy lub oleju i wrzucić pokrojoną drobno wędzonkę. Kiedy lekko się wytopi, wrzucić na patelnię makaron, wymieszać i podsmażyć na małym ogniu. Wlać śmietankę wymieszaną z jajkami i serem, wymieszać wszystko, odstawić od razu z ognia, jajko nie może się ściąć ale nie może być całkiem płynne. Powinien powstać zawiesisty sos. Całość posypać obficie natką pietruszki i startym serem.
Smacznego!