Drożdżówka sypana,puszysta, przepyszna.
Podaje przepis na przepyszną, puszystą drożdźówkę:
Składniki:
-100g droźdży(kostka)
- 4 szklanki mąki, 4 jaja, 1 szkalnaka cukru, cukier waniliowy, 1 szklanka oleju, 3/4 szklanki mleka, owoce, szczypta soli, kruszonka.
Do miski wkruszamy drożdźe, na drożdźe sypiemy cukier i cukier waniliowy, następnie kolejno jajka, olej, mleko, mąka i sól.
Przykrywamy ściereczką miskę i odstawiamy na 3 godziny. Następnie dokładnie mieszamy(mikserem), wykładamy na blaszkę, na wierzch owoce( w zależności od pory roku, w tej chwili polecam śliwki, na wiosnę rabarbar lub inne w zależności jakie lubicie i kruszonka.
Pieczemy w 200C, ok 40-50 min.
Kruszonka: 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki.
Smacznego!!
Basia źyczy.