Rejestracja konta

Rejestrując się w serwisie będziesz miał(a) możliwość skontaktowania się z innymi użytkownikami, zamieszczania ogłoszeń, zdjęć, komentarzy etc.

Rejestruję się »

Logowanie do konta:

 




Dziś tej mocy bardziej Wam potrzeba niż w jakiejkolwiek epoce dziejów...

Przepisy kulinarne


Tłusty Czwartek - 8 lutego 2018


Tłusty czwartek to święto wszystkich łasuchów, które przypada zawsze w ostatni czwartek karnawału. Co wypada zjeść w taki dzień? - oczywiście pączki i faworki, nazywane też chruścikami.

Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Stanowi ostatnią szansę na wielkie objadanie się przed nadchodzącym Wielkim Postem, chociaż tłusty czwartek jest tradycją o korzeniach pogańskich, gdzie symbolizował pożegnanie zimy. W dawnych czasach w tłusty czwartek nie objadano się pączkami i innymi słodkościami, jak dziś, ale raczej wszelkiego rodzaju mięsem, boczkiem i słoniną, nie brakowało też trunków. 

Dziś symbolem tłustego czwartku są pączki. Tradycja mówi, że tego dnia każdy z nas powinien zjeść przynajmniej jednego. Nieco mniej są popularne faworki, czyli chruściki. 

Niżej zamieszczamy sprawdzony przepis na paczki.

 

Przepis na pączki

Składniki:

10 jaj

20 dkg masła

7 dkg drożdży

1,5 szklanki mleka

1 kg mąki

1 szklanka cukru pudru

1 duży cukier waniliowy

starta skórka z cytryny

mały kieliszek spirytusu

powidła śliwkowe lub inne do nadzienia

1-2 l oleju do smażenia

 

Wykonanie:

Zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru  i 3  łyżki  mąki,  trochę ciepłego mleka, wymieszać, rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.

Utrzeć masło z cukrem, wbijać po jednym żółtku, wlać wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, dodać mąkę, sól, startą skórkę z cytryny, spirytus, zagnieść ciasto tak długo, aż będzie odstawało od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia, musi zwiększyć objętość dwa razy.

Nabierać łyżką ciasto, rozciągnąć w ręku, nałożyć 1/3 łyżeczki powideł śliwkowych (lub innych), zlepić brzegi do góry, w torebkę. Zlepieniem kłaść pączki w dół na posypany mąką stół, przykryć ściereczkami aż wyrosną.

Rozgrzać w płaskim, dużym rondlu olej. Wrzucić do gorącego tłuszczu kawałek ciasta, jak wypłynie, to znaczy, że tłuszcz jest dostatecznie gorący. Wrzucać pączki zlepieniem w dół i przykryć pokrywką, smażyć około 2-3 minuty, następnie odwrócić  na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia. Wyjmować pączki na ręczniki papierowe, żeby ociekły od tłuszczu. Przełożyć na talerz , gdy podeschną posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego :)

Ps.

Jeżeli już wypróbujesz wyżej zamieszczony  przepis na pączki, koniecznie napisz w komentarzu, czy się udały i czy smakowały. Jeżeli masz inny, sprawdzony przepis na pączki lub inne ciasta i chcesz się nim podzielić z Rodziną JPII, prześlij na adres e-mail: uczynkowiec@gmail.com. Możesz dołączyć zdjęcie swoich wypieków.

 


« powrót


Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany(a) aby oglądać tą zawartość, aby móc dodawac komentarze.

rn