Tłusty Czwartek - 8 lutego 2018
Tłusty czwartek to święto wszystkich łasuchów, które przypada zawsze w ostatni czwartek karnawału. Co wypada zjeść w taki dzień? - oczywiście pączki i faworki, nazywane też chruścikami.
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Stanowi ostatnią szansę na wielkie objadanie się przed nadchodzącym Wielkim Postem, chociaż tłusty czwartek jest tradycją o korzeniach pogańskich, gdzie symbolizował pożegnanie zimy. W dawnych czasach w tłusty czwartek nie objadano się pączkami i innymi słodkościami, jak dziś, ale raczej wszelkiego rodzaju mięsem, boczkiem i słoniną, nie brakowało też trunków.
Dziś symbolem tłustego czwartku są pączki. Tradycja mówi, że tego dnia każdy z nas powinien zjeść przynajmniej jednego. Nieco mniej są popularne faworki, czyli chruściki.
Niżej zamieszczamy sprawdzony przepis na paczki.
Przepis na pączki
Składniki:
10 jaj
20 dkg masła
7 dkg drożdży
1,5 szklanki mleka
1 kg mąki
1 szklanka cukru pudru
1 duży cukier waniliowy
starta skórka z cytryny
mały kieliszek spirytusu
powidła śliwkowe lub inne do nadzienia
1-2 l oleju do smażenia
Wykonanie:
Zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, trochę ciepłego mleka, wymieszać, rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
Utrzeć masło z cukrem, wbijać po jednym żółtku, wlać wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, dodać mąkę, sól, startą skórkę z cytryny, spirytus, zagnieść ciasto tak długo, aż będzie odstawało od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia, musi zwiększyć objętość dwa razy.
Nabierać łyżką ciasto, rozciągnąć w ręku, nałożyć 1/3 łyżeczki powideł śliwkowych (lub innych), zlepić brzegi do góry, w torebkę. Zlepieniem kłaść pączki w dół na posypany mąką stół, przykryć ściereczkami aż wyrosną.
Rozgrzać w płaskim, dużym rondlu olej. Wrzucić do gorącego tłuszczu kawałek ciasta, jak wypłynie, to znaczy, że tłuszcz jest dostatecznie gorący. Wrzucać pączki zlepieniem w dół i przykryć pokrywką, smażyć około 2-3 minuty, następnie odwrócić na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia. Wyjmować pączki na ręczniki papierowe, żeby ociekły od tłuszczu. Przełożyć na talerz , gdy podeschną posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego :)
Ps.
Jeżeli już wypróbujesz wyżej zamieszczony przepis na pączki, koniecznie napisz w komentarzu, czy się udały i czy smakowały. Jeżeli masz inny, sprawdzony przepis na pączki lub inne ciasta i chcesz się nim podzielić z Rodziną JPII, prześlij na adres e-mail: uczynkowiec@gmail.com. Możesz dołączyć zdjęcie swoich wypieków.